Fra Tyskland til Norge med DACHSER

Tyske Till Schrader hadde lenge hatt et ønske om å bli bedre kjent med norsk kultur. Da han begynte hos DACHSER i Hamburg i 2015, ble det første frøet sådd for en fremtid i Norge.

DACHSER har 377 lokasjoner over hele verden.
DACHSER har 377 lokasjoner over hele verden.

Etter en båttur langs kysten i Norge i 2018 ble Till Schrader (26) fra Hamburg overbevist om at hans fremtid lå i Norge. Fascinasjonen for skandinavisk kultur, drevet av en interesse for nordisk krim, forsterket ønsket om å flytte. Selv om Till Schrader startet som trainee hos DACHSER i 2015, var det først da han i 2018 begynte på bachelorstudiet i logistikkmanagement hos DACHSER i Hamburg, at han så en reell mulighet til å oppfylle drømmen om å flytte til Norge: «Da sjansen til å bytte avdeling og starte hos DACHSER i Norge dukket opp, var det et valg jeg ikke kunne la gå fra meg», forteller Till.

Han har aldri angret på avgjørelsen, men innrømmer at overgangen ikke var uten utfordringer. Språkbarrieren var ett av de største hindrene i starten, og han måtte først kommunisere på engelsk. Etter tre år i Norge både snakker og skriver han nå flytende norsk, og er fullt integrert i det norske arbeidslivet. Till understreker at det å være i stand til å lytte er avgjørende for å forstå og lære: «Å møte kollegaer hver dag har vært avgjørende. Man lærer raskt språket og de små nyansene i kultur og arbeidsliv.»

Tysk og norsk logistikkekspertise

Det familieeide logistikkselskapet DACHSER ble grunnlagt i Tyskland i 1930 av Thomas DACHSER, og har siden vokst til en global aktør med 377 lokasjoner over hele verden og over 33 000 ansatte. Mens DACHSER er en stor og veletablert aktør i hjemlandet Tyskland, opererer selskapet i en mindre skala i Norge.

Dette ser Till som en klar fordel: «Selv om det er merkbare forskjeller mellom arbeidskulturen i Norge og Tyskland, er mye også likt. Men i en mindre organisasjon blir vi tettere knyttet sammen som kolleger, noe som skaper et sterkere fellesskap og et mer personlig arbeidsmiljø.»

I Tills hjemby Hamburg, en av Nord-Europas viktigste logistikkbyer, er logistikkbransjen godt kjent blant folk flest. I Norge derimot, er transport- og logistikksektoren mindre synlig i allmennheten. For Till var dette en overgang, men langt fra en ulempe. Dette ga ham muligheten til å bringe med seg verdifull innsikt fra Tyskland til den norske avdelingen, samtidig som han kunne utveksle erfaringer og lære av de norske arbeidsmetodene: «Jeg oppdaget raskt at norske arbeidsplasser legger større vekt på medarbeiderne som mennesker, med et sterkere fokus på å finne løsninger fremfor å identifisere feil. Nordmenn har en åpen tilnærming til å lære av feil, noe jeg virkelig har satt pris på», forklarer Till.

DACHSERs globale tilstedeværelse skaper et dynamisk internasjonalt miljø hvor ansatte samarbeider og kommuniserer på tvers av landegrenser.
DACHSERs globale tilstedeværelse skaper et dynamisk internasjonalt miljø hvor ansatte samarbeider og kommuniserer på tvers av landegrenser.

Utveksling av kompetanse

Med lokasjoner over hele verden skaper DACHSER et dynamisk internasjonalt miljø der ansatte kommuniserer på tvers av landegrenser. Dette legger til rette for en fordelaktig utveksling av kompetanse, som igjen forbedrer og effektiviserer prosesser i stor skala. Samtidig fremhever Till viktigheten av det lokale aspektet: «Å være med på å bygge bro mellom land er både utfordrende og spennende. Det gir oss muligheten til å utnytte det beste fra hver kultur og lære av hverandre», forteller han. Med stadig bedre norskkunnskaper og en dypere forståelse av både tysk og norsk arbeidskultur, ser Till frem til å spille en viktig rolle i DACHSERs videre vekst i Norge.

DACHSER over hele verden
Kontakt oss
Kontakt Ingrid Øie Communications Consultant Nordic
+45 36 34 77 77 ingrid.oie@dachser.com